În cadrul activităţilor de control desfăşurate de către inspectorii Serviciului Vamal  în zonele de competenţă, în perioada  21 - 27 martie  2016 au fost înregistrate 87 cazuri contravenţionale și aplicate amenzi în sumă de circa 160 mii lei.

Frontiera Republicii Moldova, pe ambele sensuri, a fost traversată de peste 61 mii autoturisme, circa  16 mii autocamioane și în jur de 1 900 autocare. Menționăm că cele mai multe unități auto au traversat frontiera de stat prin următoarele posturi vamale: Sculeni  - 14 837; Leușeni – 12 705;   Giurgiulești – Galați – 10 181.

Totodată, în perioada de referință au fost eliberate 8 647 viniete, fiind alocate în bugetul de stat aproximativ  2,5 milioane lei.

Proprietarii autoturismelor înmatriculate în străinătate sunt atenționati să nu recurgă la falsificarea Vinietei. Datorită sistemului automatizat de evidenţă gestionat de Serviciul Vamal, orice tentativă de fraudare va fi depistată cu aplicarea sancţiunilor conform legii. Astfel, în perioada vizată au fost depistate 10 cazuri și aplicate amenzi în sumă de 100 mii lei.

Acționând pe linia prevenirii și combaterii traficului illicit de mărfuri, inspectorii vamali au contracarat, doar în weekend, 11 tentative de fraudă. Cafea, țigări de diverse mărci, piese auto, obiecte de cult, articole vestimentare în cantități comerciale au fost ridicate în vederea confiscării de către vameși. În plus, au fost descoperite trei tentative de declarare neautentică a mărfii și un caz de transportare a coletelor neînsoțite, fără acte ce ar fi confirmat legalitatea acțiunii.

Pentru detalii cu privire la situaţia de la frontieră, vă îndemnăm să accesați pagina web a Serviciului Vamal (www.customs.gov.md) la rubrica traficul în posturile vamale în regim on line. Totodată, reamintim că puteți contacta Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal (Call Center) la numărul de telefon + (373 22) 574 111 pentru a obține consultații sau a sesiza despre orice fraudă.

Secția managementul relațiilor publice
Tel: +373 022 574 298